Jump to content

Change

Kas juhuslikkus eksisteerib?

141 replies to this topic

asdervbn

Uustulnuk

• liige
Usun ettemääratusse. Teaduslikult põhjendatud ettemääratusse. Ma ei usu juhustesse, arvan, et kõige juhtumiseks on üks ja ainuvõimalik viis. Põhjendus: ementaarosakeste käitumist reguleerivad loodusseadused. Meie aju koosneb elementaarosakestest. Seega on meie mõtted loodusseaduste tulem, mingisuguste keemiliste/füüsikaliste reaktsioonide tulemus. Loodusseaduseadustes ei eksisteeri randomit, ainult konstandid, nt. ringi diameetri ja ümbermõõdu suhe on alati Pii, gravitatsioonikonstant on alati (ümardatult) 10. Seega ei ole ka meie mõtted juhuslikud. Samal põhimõttel võime öelda sama suvalise mateeria osakese kohta Universumis. Kõik eelnevad kindlad sündmused on aluseks järgnevatele kindlatele sündmustele. See aatom, mis asetseb su ekraani paremal all nurgas, oli sinna kohale määratud juba Universumi algusest saadik. Ehk siis kuskil 4 miljardi aasta eest.
Tundub see loogiline? Kui random eksisteerib, siis milles ma eksin?

Edited by asdervbn, 04 April 2009 - 11:14.

Väljavalitud

Instant Jailtime

• liige
  • Sugu:mees
*Edit: 2 a. hiljem on mu arvamus, et ei usu enam juhuslikkusesse.

Edited by Väljavalitud, 19 February 2011 - 14:11.

L4hma

Freelancer

• liige
  • Sugu:ei ütle

ringi raadiuse ja diameetri suhe on alati Pii

Ringi raadiuse ja diameetri suhe on Pii? Uskumatu. Mulle öeldi matemaatika tunnis, et raadius on pool diameetrist.

Juba peale seda kadus su teksti tõsiselt võetavus.

Üldiselt ma ei usu seda. Absurd.

Edited by L4hma, 04 April 2009 - 10:24.

-Tane-

Liige

• liige
Inimese seisukohast on ju lihtne vaadata , ta arvab , et saab oma käitumisega tulevikku muuta , nii kogu küsimus ongi selles , kas protsessid tema ajus on ikkagi ettemääramatud või on tõesti nad sinna kirjutatud singulaarsusest alates.

Aga kuna me ei tea tulevikku kunagi ette , isegi kui see on ettemääratud , siis peaksime uskuma ettemääramatust, lihtsam elada. Samas kui me vaatame neid protsesse nii , et üks ei ole teise otsene põhjus , siis on kõik ju juhuslikkus.
Posted Image

asdervbn

Uustulnuk

• liige

L4hma, on 4 apr 2009, 11:21, said:

...su teksti tõsiselt võetavus.
Üldiselt ma ei usu seda. Absurd.

View Post

No vabandust selle tohutu vea pärast, arusaadav, et ma mõtlesin diameetri ja ümbermõõdu suhet.
Üldiselt sa ei usu seda? Olgu, aga äkki põhjendaksid oma seisukohta? Kus ma eksin?

Geenjuss!

Liige

• liige
Minu meelest ei ole olemas saatust, ainult indiviiduaalide otsused. Piid ja gravitatsioonikonstanti sa küll ei saa tulla heaks näiteks saatusest. Sellise suhtumisega võiksid sa kohe hauakaevajaks minna, sest kõik mis peab juhtuma, juhtub niikuinii.
Saatus on välja mõeldud nende poolt, kes on teinud mingi kehva otsuse ja üritavad sellele toetust leida.

Edited by Geenjuss!, 04 April 2009 - 11:14.

asdervbn

Uustulnuk

• liige

Geenjuss!, on 4 apr 2009, 12:11, said:

Minu meelest ei ole olemas saatust, ainult indiviiduaalide otsused. Piid ja gravitatsioonikonstanti sa küll ei saa tulla heaks näiteks saatusest. Sellise suhtumisega võiksid sa kohe hauakaevajaks minna, sest kõik mis peab juhtuma, juhtub niikuinii.
Saatus on välja mõeldud nende poolt, kes on teinud mingi kehva otsuse ja üritavad sellele toetust leida.

View Post

Jah, väga tore on teada kõigi "minu meelest on asjad hoopis niiviisi..." arvamusi, kuigi tegelikult ma pigem ootan, et sa mu väite mingil moel ümber lükkad, kasutades selleks argumente, mitte isiklikke arvamusi. Ma ei suru isiklikke vaateid teistele peale ("te kõik põlete põrgus, kui te mind ei usu!"), täiesti võimalik, et ma eksin, seepärast soovingi teiste argumenteeritud arvamusi.

Muwo

Liige

• liige
taoline teema oli ka filmis "knowing", mida eile käisin vaatamas, pani ka mõtlema
ise usun küll juhuslikusesse ja arvan, et miski pole siin ettemääratud, aga see on vaid minu arvamus

ohoooi

Whoa !

• liige

asdervbn, on 4 apr 2009, 12:28, said:

Klikid tuimalt suvalistele pealkirjadele, neid enne lugemata, et enda professionaalset arvamust avaldada? Pealkiri on kogu aeg sama olnud.

View Post

Selle väite ma lükkaks ümber,tõesti,seal oli alguses random aga ei tasu sääsest elevanti teha.

Üks parmutt kuskilt ütles kunagi midagi taolist : " Nii on nagu elu käib" ,kusjuures hetkel mõeldes,tundub mulle see kõige loogilisem sellest mõistatuse puntrast. :)
Dat is weird !
(̅_̅_̅_̅(̲̲̲̲̲̅̅̅̅̅̅(̅_̅_̲̅м̲̅­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­a̲̅я̲̅i̲̅­j­̲­̅­u­̲­̅­a­̲­̅­n­̲­̅­a­̲­̅­­̅­­_­­̅­­_­­̅­­_̅­_̅­_̅­_̅­_̅­­_̅­­_̅­­_̅­­_̅­­_̅­­_­­­̅()~`

Mäksu

Möll!

• liige
Iga mees on ise oma saatuse sepp, kõik jutud vsjo. ei ole midagi ettemääääratud ju, vähemalt minu arust.
Posted Image
Elu mõtte on saanud see kätte, kes suudab elada olevikus, mitte pidevas minevikumeenutamises ega tuleviku ootamises.

asdervbn

Uustulnuk

• liige

ohoooi, on 4 apr 2009, 12:33, said:

Selle väite ma lükkaks ümber,tõesti,seal oli alguses random aga ei tasu sääsest elevanti teha.

View Post

Ei, ma pole pealkirja muutnud. Parandasin vaid näidet ringi kohta.

L4hma

Freelancer

• liige

asdervbn, on 4 apr 2009, 12:09, said:

No vabandust selle tohutu vea pärast, arusaadav, et ma mõtlesin diameetri ja ümbermõõdu suhet.
Üldiselt sa ei usu seda? Olgu, aga äkki põhjendaksid oma seisukohta? Kus ma eksin?

View Post

Eh. Ei, ma ei ütle et sina eksid. Minu jaoks on see lihtsalt absurd. Ma ei suuda lihtsalt sellist asja uskuda, mis muidugi ei tähenda, et sellist asja ei ole. Minu seisukoht vaid.

Seda on suhteliselt raske seletada, miks ma seda ei usu. Liiga pikaks läheks vist.

Aga NÄITEKS, kui ma nüüd peale selle teema tegemist hakkaks seda juhuslikkuse asja uskuma. Kas siis oli Universumi algusest peale juba ette määratud, et Sina, asdervbn, tuled 2009 aastal aprilli kuus Neonet foorumisse ja postitad selle teema? Sest iseenesest muidu ma poleks ju täna sellesse uskuma hakkanud? Miski pole ju juhuslik? :).

ohoooi

Whoa !

• liige
asdervbn,kuidas sa leitsid neoneti? Oli see juhuslikult või tulid siia sihikindlalt? :)
Dat is weird !
(̅_̅_̅_̅(̲̲̲̲̲̅̅̅̅̅̅(̅_̅_̲̅м̲̅­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­a̲̅я̲̅i̲̅­j­̲­̅­u­̲­̅­a­̲­̅­n­̲­̅­a­̲­̅­­̅­­_­­̅­­_­­̅­­_̅­_̅­_̅­_̅­_̅­­_̅­­_̅­­_̅­­_̅­­_̅­­_­­­̅()~`

Mäkk

Modeliitmäkk

• üldmoderaator
Millegipärast suundub minu poolehoid sellele, et juhuslikkust pole olemas. Ma mõtlen seda väikses perspektiivis, aatomi tasemel. Meelde tuleb kohe katse difraktsioonivõre ja 2 aatomiga: Kui lasta kaks aatomit difraktsioonivõrest läbi, milles on 2 pilu, siis käituvad nad nii, nagu teaks, et kõrval on teine aatom. Seal võib isegi sein vahel olla ja sama katse, endiselt nad käituvad samamoodi. Inimmõistus lihtsalt ei suuda seda loogikat hoomata.

Edited by Mäkk, 04 April 2009 - 11:49.

Posted Image

asdervbn

Uustulnuk

• liige
Nii. Suur Pauk, lühikese aja jooksul tekib kogu eksisteeriv mateeria. Kehtima hakkavad loodusseadused. Tõestada, et mingil aatomil nelja miljardi aasta eest oli valik, kust ta tänapäeval on. Minu arust on igal mateeria osakesel ainult üks viis, kuhu ta liigub ja kuidas ta reageerib, sest kõik temaga toimuv on määratud loodusseaduste abil poolt. Sõid hommikul mannaputru? Kindel, et see oli su vaba valik ja täiesti juhuslik? Või ütlesid hormoonid ajule, et veresuhkur on madal, tahaks süüa. Misjärel mõned keerulised reaktsioonid ajus viisid mõtteni, et mõistlik oleks emmel paluda keeta pannaputru.
Kordan, ma ei suru oma arvamust peale, soovin vaid argumenteerituid vastuseid, mis näitaks, kus ma oma arutluskäigul vea tegin. Täiesti võimalik, et ma eksin ja et tegelikult on kõik ran... err... juhuslik.

asdervbn

Uustulnuk

• liige

L4hma, on 4 apr 2009, 12:43, said:

Aga NÄITEKS, kui ma nüüd peale selle teema tegemist hakkaks seda juhuslikkuse  asja uskuma. Kas siis oli Universumi algusest peale juba ette määratud, et Sina, asdervbn, tuled 2009 aastal aprilli kuus Neonet foorumisse ja postitad selle teema?  Sest iseenesest muidu ma poleks ju täna sellesse uskuma hakkanud? Miski pole ju juhuslik? :).

View Post

Jah, põhimõtteliselt ma seda väidangi. Et ükskõik, kui juhuslik miski inimese jaoks ei tundu, on see siiski olnud kindel sündmus juba miljardite aastate eest. Isegi see, et ma tegin selle postituse siia foorumisse sellel kellaajal kasutades just neid sõnu, on olnud fakt alates Suurest Paugust. Kindel ja eksimatu reaktsioonide ahel toimib mis toimub justkui ajakava järgi.

Garry

nalja ei mõista

• moderaator

megamees, on 4 apr 2009, 12:17, said:

Ja mis seal ennem oli :)?

View Post

Enne* smartass.

Aga igaüks teeb enda otsused ise. Igaüks on oma enda õnne sepp, nagu öeldakse. Seepärast ei usu ma saatusesse. Loodus võib olla ettemääratud, aga inimese elu küll mitte.
Mis siin toimunud on?

Saatan

legendary rebel

• liige
mhm ,inimene teeb ise oma valikud. Ma valin praegugi, kas astuda paremale või vasakule. Et see on siis paika pandud ? ei usu. Ma usun, et mõned üksikud sündmused on paika pandud. Kuigi oma eluea pikkust peaks saama üsna täpselt välja arvutada.// eks saatus on ilmselt sajal erineval moel paika pandud, nagu teerada. Kui astud ühele teele, saad uuele saatuserajale. Keerad järgmisele rajale. saad uue saatuse. Eks ma usun, et on paika pandud, kuid neid teid on mitmeid.

Edited by Saatan, 04 April 2009 - 12:09.

Eestis elab üks neiu, kelle eesnimi on Anaalika, I shit you not.(pole teada, kas tal on ka õed Oraalika ja Vaginaalika)

asdervbn

Uustulnuk

• liige

Garry, on 4 apr 2009, 13:05, said:

Aga igaüks teeb enda otsused ise. Igaüks on oma enda õnne sepp, nagu öeldakse. Seepärast ei usu ma saatusesse. Loodus võib olla ettemääratud, aga inimese elu küll mitte.

View Post

Jah, selles ma näengi enamiku inimeste probleemi. Nad justkui ei mõista, et ka inimesed on osa loodusest, et ka nende jaoks kehtivad loodusseadused. Et ka inimesed on ettemääratud. Kõik me mõtted on meie eest varjatud reaktsioonide tulem ajus. Mitte juhuslikkus.

L4hma

Freelancer

• liige

Kui teemaalgataja peab ettemääratuseks jada, kus iga liige määrab järgmise, siis ma olen täiesti nõus.
Ka mina olen pigem selle poolt ja usuks sellesse.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users