Jump to content

Change

Kohustuslik lõpueksam matemaatikas

30 replies to this topic

kanakukk jr

boss

• administraator
  • Sugu:mees
Uue õppekava jõustumisel akadeemilisel aastal 2011/2012 tuleb keskkooli lõpetamiseks (s.o. siis 2014. aastal) tõenäoliselt sooritada kohustuslikus korras matemaatikas eksam.

Kas oled muudatuse poolt või vastu? Milles näed muudatuse plusse, milles miinuseid?

Muudatuse sisu:

Riigieksam hakkab põhinema kõigile gümnaasiumiõpilastele kohustuslikus korras kolme õppeaasta jooksul õpetataval „kitsal matemaatikal“ — kaheksal kursusel ehk 280 koolitunnil. Seevastu reaalklassides saab õpilastele pakkuda 14 kursust ehk 490 tundi „laia matemaatikat”

Haridusminister Tõnis Lukas möönab, et kui matemaatika riigieksam muutub kõigile koolilõpetajatele kohustuslikuks, ei tohiks seda koostada sama raskusastmega mis prae­gu.

„Aga me ei lase latti ka liiga alla, tulevikus on vaja läbimiseks saavutada senise 20 punkti asemel 50 punkti,” lausus järgmisel nädalal uute õppekavadega valitsuse ette minev minister.
"Igaüks neist on julge, kuni ta on üldise masinavärgi märkamatu osa. Aga niipea kui temale langeb isiklik vastutus, niipea kui valgusekiir temale koondub – kahvatab ta ja saab aru, et temagi on vaid tähtsusetu kübe ja võib iga hetk kõige tühisemalgi põhjusel libastuda. "
— A. I. Solženitsõn

LaFreud

[WARNBANNED] undecided

• bannitud
kahe poolega asi. paneb õpilased veidi rohkem pingutama, et lõpetada keskkooli, aga samas milleks seda teha, kui kõigil pole matat vaja tulevikus. poe tasemel oskavad kõik, peaaegu.

Dragonzo

Tuus kutt

• liige
Õnneks ei kuulu siis nende hulka kes peaksid seda tegema, aga leian et matemaatika on ületähtsustatud aine ja ei näe mis kasu oleks sellel eksamil.
I have decided to live forever or die in the attempt.

Kaunter

Liige

• liige
Sellega seoses vist muutub eksam ka omajagu kergemaks?

Ise olen poolt, sellisel tasemel matemaatikat peaks iga enesest lugupidev inimene mõistma...

derocketsL

Liige

• liige
Saan õigesti aru, et inimesed kes hetkel gümnaasiumis(s.t praegu lõpetasin 10nda) - ei pea seda tegema?
Sellisel juhul jätab mind külmaks, kuigi jah, mingi väike plaan on 12nda lõpus matemaatika eksam teha, oleneb muidugi kuidas mul ise viitsimist ja kui selgeks ma selle ajaga selle saan. Minu meelest võiks kohustuslikuks olla näiteks võõrkeel; mida on ehk rohkem vaja ning "basic" matemaatikat oskavad niikunii kõik. Kuid jah, praegune süsteem, et eesti k on kohustuslik ja ülejäänud on valikuline, on mulle rohkem nn. meelt mööda. Kust üldse selline mõte tuli muidu? mingi teise riigi pealt vms?

// selles mõttes, et ma ei näe mõtet sellel, et ma peaksin mingeid valemeid pähe tuupima. kui mul oleksid valemid nina ees iga töö, siis ma saaks selle tööga kindlasti hakkama, vähemalt nelja peale. põhiline on ikkagi minu arust nn. loogiline mõtlemine, kui see, et sa tuubid mingid miljonid valemid endale pähe, mis varem või hiljem niikuinii meelest lähevad..

Edited by derocketsL, 04 June 2010 - 19:53.

View PostAndrei, on 03 April 2012 - 22:15, said:

probleem see kui ütlen sama moodi su riist on külm relv, kui teadlaste poolt pole tõestus, siis mull poh mis iga teine kirjutab see keelatud to keelatud,

Henri

A Sa oled vä?

• liige
Kindlasti peaks matemaatika kohustuslik olema. Minu arvates on mate väga tähtis aine ning kui sa valdad seda, siis ei teki probleeme ka paljudes teistes ainetes, kus on vaja loogikat rakendada. Ma ütleks lausa, et mate arendab kõige rohkem loogilist mõtlemist.

Kui on juba gümnaasiumisse tuldud, siis peale seda võiks ikka kuskile normaalsesse ülikooli normaalset ametit ka õppima minna. Kusjuures valdav enamus ameteid ülikoolis nõuab matemaatika eksameid. Inimesed kellel on suht pohh õppimisest ja ei suuda näiteks mate eksamit isegi 50'le punktile ära teha, siis ma küsiksin, krt te gümnaasiumi ronisite? Teie jaoks on ju ametikool peale 9ndat!

Isiklikult ma arvan, et mul mate eksamiga probleeme ei teki, sest 12nda lõpuks tuleb peaaegu kokku 15 kursust.

// selles mõttes, et ma ei näe mõtet sellel, et ma peaksin mingeid valemeid pähe tuupima. kui mul oleksid valemid nina ees iga töö, siis ma saaks selle tööga kindlasti hakkama, vähemalt nelja peale. põhiline on ikkagi minu arust nn. loogiline mõtlemine, kui see, et sa tuubid mingid miljonid valemid endale pähe, mis varem või hiljem niikuinii meelest lähevad

Kui sa oled tundides piisavalt kaasa teinud, siis jäävad need valemid sul iseenesest pähe, mingit ekstra tuupimist küll pole vaja. Lihtsalt meenutad natuke ja ongi olemas.

---
Ma ei saa aru mis teema sel Lukasel on. Jubedalt tahab reformida koole jms...

Edited by Nuff, 04 June 2010 - 20:23.

Posted Image

insaner

Liige

• liige
Arvan ka, et matemaatika võiks olla kohustuslik lõpueksam kasvõi väga madalal tasemel, et õpilasi kasvõi natukene motiveerida, sest paljud valivad eksamid lihtsalt kerguse pärast aga mis edasi saab seda paljud ei teagi.

Arxs

Been there, done that

• liige
Humanitaaris läheb asi raskeks...Mina kindlasti mata riigieksamit 50+p peale ära ei teeks ma arvan. Seega paras pask on. Pooldan sellepärast, et ise tegema ei pea :) olen pahatahtlik.
Posted Image
01:25:13 +Palm: munnid olete we
01:25:15 Arxs: Pikemat aega juba :D

XchopperX

Liige

• liige
Ma mõistan asja läbiviijate argumenti, et Eestil on vaja ka tehnilist pealekasvu, mitte ainult metsikult humanitaare, kui olen ikkagi täiesti vastu sellele. Ma saan aru veel, et kirjand on kõigile kohustuslik, kuna see vähemasti mingil määral näitab inimese mõtlemise ja seostamise võimet, loetust ja üldist haritust, kuid matemaatika on täielik jaburdus.. lihtsalt meeletu pähetuupimine, mille kohustuslikuks muutmine ei anna absoluutselt kellelegi mitte midagi, veel enam keskkooli matemaatika oma logaritmide ja siinuste ja koosinuste ja kurat teab millega.
Matemaatika, kui eluliselt oluline aine, peaks 100% kuni põhikooli lõpuni kohustuslik olema ja lõppema eksamiga, sest põhikooli matemaatika on vajalik ja oluline isegi inimeste igapäevaelus. See mis sealt edasi tuleb on juba suures osas matemaatika matemaatika pärast ega oma mitte mingit väljundit igapäevaeluks, seega täiesti ebaoluline keskmise inimese vaatepunktist.
Jah, matemaatika arendab loogilist mõtlemist, ei vaidle vastu, kui selle eest hoolitseb täielikult juba matemaatika kui aine, mis igas tavalise kooli keskkooli programmis sees on. Kuid sellel, et aine lõppeb eksamiga, milleks on vaja lihtsalt metsikult valemeid pähe õppida ja lihtsalt konkreetselt selgeks teha endale kuidas asjad käivad, pole enam mitte mingit seost kogu selle asjaga..

Mina leian et hoopis ühiskonna eksami peaks tegema kohustuslikuks, kui üldse midagi.
I don't do drugs, if I want a rush, I just get out of a chair when I'm not expecting it.

sokC

Inkvisiitor

• liige
Siin väga paljud arvavad, et ei ole vaja muuta matemaatika riigieksam kohustuslikuks, kuna seda ei ole kõigil vaja ja põhitasemel oskavad matemaatikat niikuinii kõik põhikooli lõpetanud. Sittagi. Keskkooli tase ongi see põhitase. Põhikooli materjal natuke keerulistemate ülesannetega ning teemad ulatuvad veidi sügavamale. Mingit pähetuupimist seal seal ei ole. Matemaatika on aine, kus sa saad aru või ei saa aru. Midagi pähe tuupida seal ei ole. Avad peatüki ja üritad ülesannete lahendamise loogikast aru saada. Neid valemeid mida vaja läheb on ka käputäis ning jäävad ülesannete lahendamise käigus meelde.

Kui alampiir viiakse 50 punkti peale, siis tuleb see eksam ilmselt väga lihtne kuna senised 20+ punkti võis juba puhtalt põhikooli teadmistega kätte saada.

Edited by sokC, 05 June 2010 - 07:49.

Uldreg

Liige

• liige

XchopperX, on 4 juuni 2010, 21:34, said:

Ma saan aru veel, et kirjand on kõigile kohustuslik, kuna see vähemasti mingil määral näitab inimese mõtlemise ja seostamise võimet, loetust ja üldist haritust, kuid matemaatika on täielik jaburdus.

View Post

Mul küll vastupidine mulje jäänud, et see kirjand on täielik jaburdus (saan aru küll, et suhtkoht ainuke viis õpilase küpsust ja arutamis oskust kontrollida aga ikkagi). Mis point on ümber põõsa minna ja oma mõtteid täis puhuda 600-800 sõnalisteks kirjanditeks, kui sa saaksid palju väiksema vaevaga oma poindi ära esitada. Matemaatika vähemalt hea ja loogiline, kuskil mingi mõttetu aste siis võid selle (üldjuhul) ära jätta ja edasi lahendada. Osad inimesed lihtsalt on lakoonilised ja ei taha muinasjuttu puhuda paarist mõttest mis pähe tulevad mingi X pealkirja peale.
õ

Sander

Mighty as...

• moderaator

Nuff, on 4 juuni 2010, 21:14, said:

Kindlasti peaks matemaatika kohustuslik olema. Minu arvates on mate väga tähtis aine ning kui sa valdad seda, siis ei teki probleeme ka paljudes teistes ainetes, kus on vaja loogikat rakendada. Ma ütleks lausa, et mate arendab kõige rohkem loogilist mõtlemist.

Kui on juba gümnaasiumisse tuldud, siis peale seda võiks ikka kuskile normaalsesse ülikooli normaalset ametit ka õppima minna. Kusjuures valdav enamus ameteid ülikoolis nõuab matemaatika eksameid. Inimesed kellel on suht pohh õppimisest ja ei suuda näiteks mate eksamit isegi 50'le punktile ära teha, siis ma küsiksin, krt te gümnaasiumi ronisite? Teie jaoks on ju ametikool peale 9ndat!

Isiklikult ma arvan, et mul mate eksamiga probleeme ei teki, sest 12nda lõpuks tuleb peaaegu kokku 15 kursust.
Kui sa oled tundides piisavalt kaasa teinud, siis jäävad need valemid sul iseenesest pähe, mingit ekstra tuupimist küll pole vaja. Lihtsalt meenutad natuke ja ongi olemas.

---
Ma ei saa aru mis teema sel Lukasel on. Jubedalt tahab reformida koole jms...

View Post

Kindlasti ei peaks kohustuslik olema.
Esiteks on juba tükk aega räägitud, et õpilaste valikuvabadusi tuleb suurendada.Mida aga teeks selle eksami kohustuslikuks muutmine?

Ma ei saa aru, mida tähendab normaalne ülikool ja normaalne aine?Paljud ained vajavad tõesti matemaatikat, aga siiski pole see piisav argument.

Ausalt öeldes on meil jube halb matemaatika õpetaja ühes kooliastmes ja sealt tuleb väga halb vundament.Ma võin sulle öelda, et meil tegi kusagil 10 inimest sellel aastal matemaatika eksamit ja paku palju keskmine tulemus oli?25 punkti, lisaks ei saanud üle 40 punkti mitte keegi.See tähendab, et kui sa otsustaksid matemaatika kohustuslikuks muuta, siis pead sa tagama igasse Eesti Vabariigi kooli ka hea õpetaja.Kahjuks pole meil piisavalt õpetajaid ja lisaks, miks peaks tulema keegi noor, tark ja oma ala oskav õpetaja kusagile maale...

kevinzj

'11

• liige
Täpselt meie pidime esimesed olema kes seda teevad, suht tore. Mata imeb niigi

Posted Image

h3h3

KaarelJ

Liige

• liige
Ma küll ei teeks seda(lõpetan aasta enne ära), kuid olen kindlasti poolt. Matemaatika hinne näitab ära targa inimese, kui sul on see 3 või 2, siis puudub järelikult ka loogiline mõtlemine.
See on minu arvamus..

graanul

Superman

• liige
ma saan ka vist aasta enne seda lõpetatud, kuid mõttes on matemaatika eksam valida gümnaasiumi lõpus, sest plaanis minna arhitektuuri õppima, kui tulemused lubavad. eks kõik oleneb ka sellest kuidas ma kõigest aru hakkan saama, praegu mata 4.

sitavikat, on 29 juuli 2011, 02:09, said:

no milleks meile kohtuvõim, kui meil on neonet. siia on kogunenud eranditult pädevad, piiritu silmaringiga, haritud inimesed, kel leidub kõikvõimalikele probleemidele ainuõige vastus.
ülimalt terava meelega 15-aastased suudavad põlve peal, teemat lugemata, hetkega välja tulla, mis karistuse üks või teine kurjategija peaks saama.

View Post

Pilveke jr

Pumpin' iron

• moderaator

p00ns u, on 6 juuni 2010, 11:02, said:

Ma küll ei teeks seda(lõpetan aasta enne ära), kuid olen kindlasti poolt. Matemaatika hinne näitab ära targa inimese, kui sul on see 3 või 2, siis puudub järelikult ka loogiline mõtlemine.
See on minu arvamus..

View Post

See ei ole nii, mõnel inimesel lihtsalt pea ei võta nii hästi matemaatikat.
When you walk my way, I feel the rush come over me. It's the things you say that make the rush come over me.

Visa Hing ehk Neoneti King

Liige

• liige
noja aga matas on ei ole tegelt ilma valemite ja asjadeta midagi teha. ei aita tegelt ju niiväga loogiline mõtlemine.

derocketsL

Liige

• liige

Nuff, on 4 juuni 2010, 21:14, said:

View Post

neh, ma vahin tunnis ainult valemeid ja nende järgi teen, ehk jääb tunni jooksul meelde ning tunni lõpus teen juba peas, kuid järgmine päev on juba meelest läinud. töö, mille valemitega sain puhta viie, sain ilma valemiteta kahe jne.(~nädal vahet) lihtsalt mõni inimene ei talu matemaatikat ning kui see aine sind väga ei huvita, siis lendab lihtsalt see valem ühest kõrvast sisse ja samal momendil teisest välja.

p00ns u, on 6 juuni 2010, 11:02, said:

See on minu arvamus..

View Post

loogiline mõtlemine on nii mitmeti mõistetav..sama hästi võib öelda, et sul puudub loogiline mõtlemine, kui sa ei suuda kõike ajaloo sündmusi järjest endale "selgeks" teha jms.

Edited by derocketsL, 06 June 2010 - 13:19.

View PostAndrei, on 03 April 2012 - 22:15, said:

probleem see kui ütlen sama moodi su riist on külm relv, kui teadlaste poolt pole tõestus, siis mull poh mis iga teine kirjutab see keelatud to keelatud,

ksenoon

[WARNBANNED] Soliidne härra

• bannitud
Nagu keegi juba mainis siis matas on 2 võimalust - kas saad aru või ei saa. Hui saabki seda õppida. Ma pole alates 10ndast klassist matas ühtegi 3me saanud :) Tunnis tuimalt ühest kõrvast sisse, teisest välja.Ühe kavalusega alati 3 saanud küll lõpus. Mõttetu seda kohustuslikuks teha, preagugi mingi üli vähe inimesi võtab selle eksami. Võiks hoopis teise seaduse teha - kes ei taha matat see ei pea seda õppima. Mõttega ma seda tuubin kui ma tulevikus sellist ala ei vali kus matat vaja. Tänapäeval on kalkulaatorid kah, ei pea mina oma pead murdma kui vähe karmim arvutus vaja teha. Loogikat saab muude asjadega ka arendada!

Mata õpsid ütlevad küll, et mis sa tuled siia gümnaasiumisse kui matat ei oska. Sellepärast võiski selle hoopiski kaotada kes seda ei taha.

Edited by ksenoon, 06 June 2010 - 13:25.

Posted Image
vorsprung durch technik

Raux.

Fear is not an option

• liige

XchopperX, on 4 juuni 2010, 21:34, said:

Ma mõistan asja läbiviijate argumenti, et Eestil on vaja ka tehnilist pealekasvu, mitte ainult metsikult humanitaare, kui olen ikkagi täiesti vastu sellele. Ma saan aru veel, et kirjand on kõigile kohustuslik, kuna see vähemasti mingil määral näitab inimese mõtlemise ja seostamise võimet, loetust ja üldist haritust, kuid matemaatika on täielik jaburdus.. lihtsalt meeletu pähetuupimine, mille kohustuslikuks muutmine ei anna absoluutselt kellelegi mitte midagi, veel enam keskkooli matemaatika oma logaritmide ja siinuste ja koosinuste ja kurat teab millega.
Matemaatika, kui eluliselt oluline aine, peaks 100% kuni põhikooli lõpuni kohustuslik olema ja lõppema eksamiga, sest põhikooli matemaatika on vajalik ja oluline isegi inimeste igapäevaelus. See mis sealt edasi tuleb on juba suures osas matemaatika matemaatika pärast ega oma mitte mingit väljundit igapäevaeluks, seega täiesti ebaoluline keskmise inimese vaatepunktist.
Jah, matemaatika arendab loogilist mõtlemist, ei vaidle vastu, kui selle eest hoolitseb täielikult juba matemaatika kui aine, mis igas tavalise kooli keskkooli programmis sees on. Kuid sellel, et aine lõppeb eksamiga, milleks on vaja lihtsalt metsikult valemeid pähe õppida ja lihtsalt konkreetselt selgeks teha endale kuidas asjad käivad, pole enam mitte mingit seost kogu selle asjaga..

Mina leian et hoopis ühiskonna eksami peaks tegema kohustuslikuks, kui üldse midagi.

View Post

Pooldan XchopperX seisukohti.

sokC, on 19 aug 2011, 02:04, said:

Oo Neoneti armastuse teema. Tänan sind, et sa olemas oled. Sa suudad iga päev mulle naeratuse näole tuua. Aamen.

View Post

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users